Ajuntament de Sant Joan de Labritja
971 33 30 03 - info@santjoandelabritja.com
cultura_cat.jpg
cabecera_clt_2.jpg

banner certificados

perfil contratante

PlataformaContratacion

folletoVirtualSenderismo

BannerFacebook

SedeElectronica

Festes patronals

Aquestes festes celebren en patró de cada localitat. Les dates de celebració en cada poble són: 

• Sant Vicent de Sa Cala: dia 5 d'abril 

• Sant Joan de Labritja: dia 24 de juny 

• Sant Llorenç de Balafia: dia 10 d'agost 

• Sant Miquel de Balanzat: dia 29 de setembre

 

 La celebració d'aquestes festes comença el mateix dia de la celebració, al matí, amb un repic de campanes de l'Església, per a avisar que la festa donarà començament. Després s'oficia una Missa solemne, que congrega a la majoria dels habitants del poble i molts visitants que es troben de passada per la Illa. 

Després de la missa se celebra la processó. 

Com ja és tradició, després de la processó es pot presenciar, en la plaça de l'església una“ballada pagesa” (balls típics), a càrrec de la “colla” (grup folkloric) de la localitat, abillats amb els vestits típics eivissencs. 

També s'oferixen als assistents una degustació de “orelletes” i “bunyols”, dolços típics eivissencs, acompanyats de vi i refrescs. 

A la tarda es porten a terme activitats lúdiques, d'animació infantil i ball. Conclouen amb un castell de focs artificials. 

El programa de festes no se centra tan sol amb la festa del dia del patró, sinó que diversos actes esportius, musicals, culturals, exposicions, concursos, conferències, etc. Aquests es realitzen, en general la setmana anterior i posterior al dia del patró. Sempre amb l'objectiu que qualsevol resident o visitants pugui gaudir d'algun acte del seu interès i grat. 

La nit de Sant Joan té una especial consideració. El poble de Sant Joan es prepara per a viure la nit del 23 al 24 de juny, la mes curta i lluminosa de l'any i celebrar així el solstici d'estiu. Com mana la tradició a les 12,00 hores s'encenen “els nou foguerons” i les persones més atrevides salten cadascun dels focs per a deixar enrere una etapa i donar-li la benvinguda a una nova. Mentre uns salten, uns altres degusten “bunyols” i “vi pagès”.

 

"BALLADES" EN POUS Y FONTS

Les “ballades” (balls típics) en pous i fonts es porten a terme a l'estiu, i commemoren la finalització de la recol·lecta i els treballs del camp. També rendeixen cult a l'aigua, per aquest motiu se celebrin en els pous i fonts. Aquestes “ballades” han estat recuperades fa uns anys, gràcies a les “colles de ball pagès” (grups de balls típics) que les han revitalitzat i que posen la música i el ball, convidant a tots a participar en elles. 

El calendari de les “ballades” en pous i fonts en el municipi de Sant Joan de Labritja és: 

• POU DE LABRITJA (Sant Joan): Diumenge anterior al dia 5 d'Agost,festivitat de La nostra Senyora de les Neus 

• POU D’ALBARQUETA (Sant Miquel): dia 5 d'agost. 

• POU DES BALADRE (Sant Vicent de Sa Cala): Dissabte posterior al dia 8 d'agost, festivitat de Sant Ciriac 

• FONT DE BALÀFIA (Sant Llorenç): segon diumenge després del dia 10 d'agost, festivitat de Sant Llorenç.

 

ALTRES FESTES

FESTA DE LA VERGE DEL CARMEN (PORTINATX – SANT JOAN): L'acte principal se celebra el dia 16 de juliol, amb la tradicional processó marinera, en la qual, multitud de “llaüts de pescadors” i altres embarcacions acompanyen a la Patrona del Mar. Aquesta festivitat es completa amb la celebració de competicions esportives, la majoria de les quals es porten a terme en les platges de la zona (competicions de velomares, sky, natació, etc… 

FESTES DE LA VERGE D'AGOST (CALA DE SANT VICENT): La celebració d'aquesta festa es porta a terme en Cala de Sant Vicent el dia 15 d'Agost, en la qual se celebren diversos actes que configuren el programa de festes.